Opdracht 6

Stap 1; Lees de tekst en bekijk de filmpjes

Stap 2; Lees de opdrachten 

Stap 3; Pak je spullen

Stap 4; Ga aan de slag

Stap 5; Maak alles netjes schoon aan het einde van de les


Ga je werken met een koksmes en weet je de snijtechnieken niet meer, kijk dan even bij opdracht 5 van Mens en Gezondheid in leerjaar 1.

Hapjes maken is ontzettend leuk, maar het moet ook voldoen aan een paar eisen; alle hapjes zijn precies hetzelfde, ze zijn even groot en en ze zien er hetzelfde uit. En dat is niet altijd even makkelijk. Misschien wel als je er maar 10 hoeft te maken, maar als je gaat werken bij een catering, in een restaurant of als traiteur, dan moet je wel 100 of meer dezelfde hapjes maken, die allemaal even groot zijn en allemaal hetzelfde eruit zien. 

Een voorbeeld van kleine hapjes is tapas. Tapas zijn hapjes uit de Spaanse keuken en er zijn ontelbaar veel verschillende soorten tapas te vinden, zowel warm als koud, vis, vlees of vegetarisch: alles kan en alles mag! Tapas zijn geliefd als borrelhapje maar je kunt er ook een complete maaltijd mee samenstellen. De tapas komen beetje bij beetje op het midden van de tafel en iedereen kan van alles proeven, zonder regels en voorschriften dus, met de vingers of een vorkje!

Iemand die werkt in de catering wordt ook wel een traiteur genoemd. Een traiteur is een kok of bedrijf dat kwalitatief goede diners aan huis bezorgt voor bijvoorbeeld een feest. Het beroep van traiteur is ontstaan in Frankrijk waar koks eten bereidden voor de adel en de maatschappelijke bovenklasse. Het woord traiteur komt van het Italiaanse woord trattoria. Dit zijn vaak rustieke familiezaken met ‘la mamma’ (moeder) of ‘la nonnina’ (oma) achter het fornuis. De nadruk ligt er dan ook op regionale gerechten, bescheiden van opzet maar overvloedig in volume. Het menu volgt de loop van de seizoenen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb