Opdracht 1; 

Stap 1: Vraag alvast een andere leerling om gast te spelen, zodat jij kan leren uitserveren

Stap 2: Lees de recepten voor je bestellijst (zet alles om naar 1 persoon)

Stap 3: Lees de tekst en de regels van serveren

Stap 4: Bekijk de filmpjes

Stap 5: Lees de opdrachten

Stap 6: Pak al je benodigde ingrediënten en materialen

Stap 7: Ga aan de slag

Stap 8: Laat je werkplek netjes en schoon achter


FOUT

GOED


Als je het eten serveert, kun je het gewoon neerzetten, maar je kunt het ook serveren volgens de regels. Deze regels pas je ook toe in de sector Zorg & Welzijn wanneer je les krijgt in het restaurant. Maar ze zijn ook toepasbaar als je een baantje hebt in de horeca. Natuurlijk ga je niet alle regels nu leren, maar met deze basis kom je al een heel eind. Wil je meer leren? Ga dan naar de HORECA-opleiding op het MBO.

REGEL 1

REGEL 2

REGEL 3

Houd nooit meer borden vast dan je kunt.

Geen duimen OP het bord, dan krijg je vingerafdrukken en het is niet hygiënisch

Wanneer je soep uit-serveert, probeer dan alleen het bordje vast te houden

REGEL 4

REGEL 5

REGEL 6

Je begint altijd bij de oudste vrouw aan tafel. Je eindigt bij de jongste vrouw aan tafel

Daarna komen de mannen aan de beurt

Serveer iedereen aan hun rechterkant uit

REGEL 7

REGEL 8

REGEL 9

Zeg altijd "Laat het u smaken" en niet "Smakelijk eten"

Haal pas de lege borden van tafel als iedereen van die tafel klaar is met eten

Het afhalen van de borden doe je ook vanaf de rechterkant van de gasten

REGEL 10

Vergeet niet te glimlachen tegen de gasten

Als je deze 10 regels onder de knie hebt, dan heb je een basis die je niet meer vergeet. En voor de rest is het oefenen, oefenen en oefenen.