Opdracht 2

Stap 1; Bekijk het filmpje en de link. De documentaire mag je in de les kijken als je nog tijd hebt, anders kijk je hem thuis.

Stap 2; Lees de tekst

Stap 3; Lees de opdrachten.

Stap 4; Pak alle benodigde materialen

Stap 5; Ga aan de slag

Stap 6; Maak na afloop alles schoon en ruim je werkplek netjes op



Als mensen het over gehoorschade en gehoorklachten hebben, wordt vaak meteen aan ouderen gedacht. Maar helaas is dat niet zo. Gehoorschade kan op elke leeftijd optreden. En de leeftijdsgrens wordt steeds lager.

- Het veelvuldig gebruik van oortjes tijdens het muziek luisteren,

- Het niet dragen van oorbeschermende middelen op feesten en festivals,

- Lawaai op de werkvloer en

- Het op jongere leeftijd blootgesteld worden aan een grote hoeveelheid geluid,

worden gezien als dé oorzaken van gehoorschade bij de jongeren. Vaak wordt die gehoorschade pas later vastgesteld, als het al te laat is. Door gebrek aan harde cijfers is (nog) niet aantoonbaar hoeveel mensen precies aan gehoorschade lijden en hoe snel dit toeneemt.

Er bestaan verschillende soorten gehoorschade:

Slechthorendheid

Gehoorverlies door natuurlijke slijtage van de haarcellen heet ouderdomsslechthorendheid.

Ben je slechthorend doordat je te lang aan te hard geluid bent blootgesteld dan heet dat lawaaislechthorendheid of  machinedoofheid.

 

Tinnitus

Geluid horen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Dit kan verschillende oorzaken hebben; van een te hoge bloeddruk tot infectieziekten, maart het kan ook een bijwerking zijn van eventuele medicatie.

Deze geluiden variëren van piep- en fluittonen tot gesuis, gebrom en gebonk. 

Heb je wel eens een piep-geluid in je oren gehad na het uitgaan? Deze piep is een ernstige waarschuwing dat een stukje van je gehoor beschadigd is. Als dit te vaak gebeurd, kan die piep een permanente piep worden a.k.a. tinnitus.

 

Hyperacusis

Een overgevoeligheid voor dagelijkse normale geluiden. Zoals een lepeltje in een koffiekopje of het kraken van een plastic zakje.

De overgevoeligheid is van akelig tot zeer pijnlijk.

 

Distortie

Bij distortie vervormen de geluiden die je hoort. Stemmen, muziek, andere geluiden klinken "lelijk", ze klinken niet meer zoals ze behoren te horen. 

 

Diplacusis

Diplacusis komt van het Griekse woord ‘Diplous’ en ‘Akousis’, wat staat voor dubbel gehoor. Dit wil zeggen dat de persoon een ongelijkheid (dissonantie) in toonhoogte of timing van een geluid hoort van het ene oor naar het andere. Het geluid wordt door beide oren anders ervaren, waardoor het in de hersenen niet gelijk klinkt.

 

Dit is een stukje vaktechnische tekst.

Er zijn 4 soorten diplacusis.

  • Diplacusis binauralis is de meest voorkomende vorm en treedt op wanneer een persoon hetzelfde geluid anders hoort in elk oor.
  • Een verwante aandoening hiervan is Diplacusis dysharmonica, dat is wanneer een geluid goed hoorbaar is in het ene oor, maar op een andere toonhoogte hoorbaar is in het andere oor. Deze twee types van Diplacusis staan ook wel bekend als ‘interaurale toonhoogte verschil’.
  • Diplacusis echoica is een stoornis waarbij de patiënt een geluid hoort echoën in het getroffen oor.
  • Diplacusis monauralis is stoornis wanneer een enkel geluid te horen is als twee verschillende klanken in hetzelfde oor.

Het treedt meestal plotseling op en kan worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai, een oorontsteking, een hindering in de gehoorgang (bijvoorbeeld verdicht oorsmeer) of een hoofdtrauma.

Gehoorklachten kunnen uiteindelijk leiden tot psychosomatische klachten (=zijn klachten die een lichamelijke uitgingsvorm hebben, zoals pijn en vermoeidheid, en/of een geestelijke / emotionele onderliggende oorzaak hebben), depressies/angsten, achterstanden op school of sociale uitsluiting.

Maak jouw eigen website met JouwWeb