Opdracht 8

Stap 1;Bekijk de stappenplannen en de filmpjes. Dit mag ook al thuis.

Stap 2; Lees de tekst

Stap 2; Lees de opdrachten

Stap 3; Pak je spullen

Stap 4; Ga aan de slag

Stap 5; Maak alles netjes schoon aan het einde van de les



Voordat je kunt gaan wassen, ga je de was sorteren. Sorteren doe je op kleur of op materiaal of op de temperatuur of op vuiligheid. Wit en bont (gekleurd) zijn altijd gescheiden. Anders blijft je witte was nooit wit, maar kan het bijvoorbeeld roze worden, of licht blauw of grijzig. 

Om te weten hoe een kledingstuk gewassen moet worden, lees je het behandelingsetiket. Dit etiket of label zit aan de binnenkant van je kledingstuk. Hierop staan de wassymbolen en de was-temperaturen. Deze temperaturen hebben weer te maken met het materiaal waarvan het kledingstuk is gemaakt. Wol mag bijvoorbeeld alleen op de hand gewassen worden of in de machine op 30ºC. Anders krimpt het kledingstuk en gaat het vervilten. Dit zijn ook de redenen dat wol niet in de droger mag. Katoen daarentegen mag zelfs in de machine tot 95ºC. Lees de etiketten of labels dus goed voordat je de machine gaat vullen.

Gebruik de juiste dosis van het waspoeder bij het aanzetten van de wasmachine. Dosis wil zeggen de juiste hoeveelheid. Dit kun je zien op de verpakking van het waspoeder. Soms gebruik je vloeibaar wasmiddel of was-tabs. Het ene wasmiddel doe je in het bakje, het andere wasmiddel moet je juist bij de was zelf stoppen. Lees de aanwijzingen op de verpakking.

 

Het linker bakje is voor de hoofdwas. Hier doe je het wasmiddel in.

 

Het middelste bakje is voor de wasverzachter.

 

Het rechter bakje is voor de voorwas. Dit gebruik je alleen als de was erg vies is.

Zodra de wasmachine klaar is ga je de was drogen. Dat kan op twee manieren; ophangen op de waslijn binnen of buiten of je stopt de was in de droger. Alle kledingstukken kan je op de lijn ophangen om te laten drogen. De meeste kledingstukken maak je vast met wasknijpers, maar sommige kledingstukken moet je liggend laten drogen. Dit staat allemaal op het behandelingsetiket. Wil je liever de droger gebruiken, check dan even het label of het kledingstuk wel in de droger mag. vergeet niet de pluisjes uit het rooster te halen voordat je de droger aanzet. Dit is een van de grootste oorzaken van brand in een huis.

Ga je een kledingstuk strijken, dan moet je ook van te voren het label raadplegen, zodat je de juiste temperatuur kan instellen op het strijkijzer.

 

Er komt dus een heleboel kijken bij het wassen , drogen en strijken van je kledingstukken. Zorg dat je van te voren de behandelingsetiketten goed leest. Dan gaat het bijna altijd goed.

Maak jouw eigen website met JouwWeb