Opdracht 1

Stap 1; Bekijk de filmpjes alvast thuis

Stap 2; Lees de tekst

Stap 3; Lees de opdrachten

Stap 4; Pak de benodigde materialen

Stap 5; Ga aan de slag

Stap 6; Maak na afloop alles schoon en laat je werkplek netjes en schoon achter



Waarom is (buiten)spelen zo belangrijk voor kinderen? Kinderen leren buiten hele andere dingen dan binnen. Ze mogen vaak buiten ook veel meer, zoals sjouwen met takken, rennen, meer lawaai maken.

Maar ook de weersomstandigheden hebben een invloed op het kind met buitenspelen.

's Zomers doe je andere dingen dan in de winter, en soms is er niets leukers dan stampen in de regenplassen met je laarzen aan en een felgekleurde regenjas. Of keihard schreeuwen tegen de wind in een storm. Sneeuwvlokken vangen met je tong. Je eigen schaduw proberen te ontwijken in de volle zon. Of hoe smaakt een regenworm of zand? Wat gebeurt er met de aarde als er water bij komt? 

Daarbij heeft de natuur geen kant-en-klare spelletjes liggen of oplossingen, maar moet je je fantasie gaan gebruiken en dingen uitproberen.

Buitenspelen heeft dus onder andere te maken met de grove motoriek, de fijne motoriek, de fantasie en het samenspelen. 

Kinderen krijgen op deze manier ook te maken met keuzes maken, risico lopen om te vallen, het lef hebben om te klimmen en te klauteren, vies durven worden, maar ook vies mogen worden. 

Maar door buiten te spelen in de zon krijgen kinderen ook vitamines binnen, zoals vitamine D, wat heel goed is voor de botten. Het verbetert het humeur, het is een natuurlijk middel tegen depressie en slapeloosheid, maar door fysiek bezig te zijn wordt het lichaam ook uitgeput en kan het kind goed slapen, het versterkt de spieren en houd het lichaam soepel.

 

Buitenspelen heeft dus heel veel goede kanten. Maar het is helaas niet overal even goed mogelijk door bijvoorbeeld het verkeer, weinig ruimte in de omgeving of de bezorgdheid van de persoon die op de kinderen let na schooltijd.