Opdracht 8

Stap 1: Bekijk de filmpjes. Dit kun je thuis al doen.

Stap 2: Lees de tekst

Stap 3: Lees de opdrachten

Stap 4: Pak de benodigde materialen

Stap 5: Ga aan de slag

Stap 6: Laat na afloop je werkplek netjes en schoon achter



Veiligheid is overal nodig. Op de werkvloer, op scholen, op straat, in je eigen huis. Toch is veiligheid niet altijd even vanzelfsprekend. Maar wat is nu veiligheid? Wikipedia zegt: "Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is." Het eerste filmpje is hier een mooi voorbeeld van; de aanwezigheid van een oorzaak van een gevaarlijke situatie of te wel de gereedschapskist bovenaan een trap laten staan.

Veiligheid kun je dus zelf creëren door je werkplek opgeruimd te houden, door je spullen aan de kant te zetten in plaats van in het midden van de werkplek of door je spullen hoger neer te zetten zodat niet iedereen er zomaar bij kan.

Veiligheid is ook de eerste regel in de EHBO: "Let op gevaar" of te wel, is de situatie wel veilig voor jou en voor het slachtoffer. Immers, je kunt pas iemand helpen als je zelf geen gevaar loopt. Elke instelling en elk bedrijf heeft daarom verplicht BHV-er's (bedrijfshulpverlener) in dienst om onder andere bij calamiteiten (ongelukken enzo) ervoor te zorgen iedereen veilig en ordelijk het gebouw verlaat. De BHV-er is geen professional, maar wel iemand die hiervoor een training heeft gedaan en dit elk jaar opnieuw moet trainen.

Om de onveilige situaties weer veilig te maken of veilig te houden heb je dus de professionals nodig. Denk hierbij aan het leger, de marine, de politie of de brandweer. Deze mensen zijn hiervoor opgeleid, bijvoorbeeld op het VéVa, de opleiding voor Veiligheid en Vakmanschap.