Opdracht 7

Stap 1: Bekijk de filmpjes en de linken. Dit kun je thuis al doen.

Stap 2: Lees de tekst

Stap 3: Lees de opdrachten

Stap 4: Pak de benodigde materialen

Stap 5: Ga aan de slag

Stap 6: Laat na afloop je werkplek netjes en schoon achter



Meehelpen in het huishouden is niet voor elk kind als vanzelfsprekend. Het ene kind hoeft niets thuis te doen, het andere kind hoeft alleen zijn eigen kamer op te ruimen en schoon te houden en weer een ander kind moet afwassen, stofzuigen, boodschappen doen en de was.

Kan het kwaad als kinderen meehelpen in het huishouden? Nee, want het kind leert op deze manier verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gemaakte rommel en door te leren dingen voor anderen te doen, naast alleen voor jezelf, wordt het zelfvertrouwen van het kind gestimuleerd. Dit komt weer ten goeden van het kunnen samenwerken en het kunnen overleggen.

Kinderen die hebben meegeholpen in het huishouden, nemen deze kennis en vaardigheden weer mee wanneer zij op zichzelf gaan wonen. Zij staan minder voor verrassingen en kunnen hun tijd beter indelen.

Jongere kinderen vinden het meestal ook helemaal niet erg om mee te helpen. Het is een soort spel om samen te doen met de ouders. De tegenzin ontstaat pas in de pubertijd, wanneer de eigen (lichamelijk en geestelijke) ontwikkeling even zo hoog staat in de prioriteitenlijst, dat er weinig ruimte is voor andere zaken.

Echter, sommige kinderen hebben geen of weinig keus hierin. Door omstandigheden binnen het gezin of in de familie worden zij betrokken in de zorgsituatie. 

De jonge mantelzorger

Kinderen en jongeren tussen de 4 en 25 jaar, die opgroeien met bijvoorbeeld een chronisch (langdurig) zieke ouder, verslaafde ouder of een broer of zus met een beperking/ziekte, noemen we jonge mantelzorgers. De jonge mantelzorger hoeft niet altijd daadwerkelijk mee te helpen in de zorg van die persoon of het huishouden, maar ze maken er zich wel zorgen over. Die zorgsituatie kan de ontwikkeling van het kind heel erg beïnvloeden. Soms zelfs zoveel beïnvloeden dat het kan leiden tot overbelasting en  lichamelijke en/of geestelijke problemen/klachten. Deze klachten hoeven niet meteen te merken zijn. Ze kunnen pas te merken zijn op latere leeftijd, of wanneer het kind zelf een gezin gaat starten.

Het herkennen van een jonge mantelzorger kan voortijdig schoolverlaten, een burn-out of lichamelijke en geestelijke klachten voorkomen. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat niet elke kind hierover spreekt. Ook ervaart niet elk kind de mantelzorg als een belasting. Zij groeien er mee op en zijn het niet anders gewend. Bied een luisterend oor aan, als je weet dat iemand mantelzorger is, zodat ook hij af en toe zijn verhaal kan doen en het gevoel heeft dat iemand naar hèm luistert en voor hèm aandacht heeft.

Maak jouw eigen website met JouwWeb