Opdracht 2
Stap 1: Bekijk de filmpjes en de linken. Dit kun je thuis al doen.
Stap 2: Lees de tekst
Stap 3: Lees de opdrachten
Stap 4: Pak de benodigde materialen
Stap 5: Ga aan de slag
Stap 6: Laat na afloop je werkplek netjes en schoon achter
Het telefoongesprek
Alle telefoongesprekken zijn anders. Dat komt door de beller, de gebelde, maar ook het soort gesprek. Is het een formeel (zakelijk) gesprek of een informeel (familiair) gesprek? Wat is het onderwerp van het gesprek? De toon van het gesprek is ook van belang; is het ernstig, gezellig, vrolijk, verdrietig?
Een formeel telefoongesprek heeft regels en een vaste volgorde. Daarnaast maak je bij een formeel telefoongesprek notities.
Wanneer jij de gebelde bent noteer je:
* de naam van de beller
* voor wie de beller belt
* de boodschap
* het tijdstip
* het telefoonnummer van de beller
* eventuele bijzonderheden
Wanneer jij de beller bent noteer je:
* de naam van de persoon die jij aan de lijn hebt
* als je een afspraak maakt dan noteer je de dag en datum van de afspraak
* als je een afspraak maakt dan noteer je de tijd van de afspraak
* komen deze dag en tijd jou niet uit, kom dan met een ander voorstel
* bij wie je moet zijn voor de afspraak
* eventueel het adres en routebeschrijving om daar te komen
Het lezen van de bijsluiter bij medicijnen
Op het moment dat iemand medicijnen voorgeschreven krijg wil hij maar één ding en dat is beter worden. Toch is het belangrijk dat de bijsluiter gelezen wordt, ondanks alle moeilijke woorden en mogelijke bijwerkingen (neveneffecten). Moeilijke woorden kun je opzoeken en de lijst met bijwerkingen is verplicht in de bijsluiter. Dat wil niet zeggen dat je alle bijwerkingen krijgt of kunt krijgen, maar eens heeft iemand een bepaalde bijwerking gekregen op dat medicijn en dus moet voor die mogelijkheid gewaarschuwd worden.
Daarnaast kan in de bijsluiter vermeld worden welke combinaties van medicijnen niet mogen, dat het medicijn en alcohol niet samengaan en dat het hanteren van machines, zoals bijvoorbeeld het besturen van een auto sterk wordt afgeraden bij bepaalde medicijnen.
Bij een zwangerschap of wanneer borstvoeding wordt gegeven kan het gebruik van een bepaald medicijn afgeraden worden of de dosis worden aangepast. De dosis (hoeveelheid) van een medicijn is erg belangrijk en mag niet overschreden worden. Bij het overschrijden van de dosis kan een overdosis (te grote dosis of hoeveelheid in één keer) optreden. In het ergste geval sterft die persoon.
Natuurlijk krijg je de eerste uitleg over het medicijn al bij de arts, de apotheek of de drogist.
Maak jouw eigen website met JouwWeb