Opdracht 7

Stap 1; Bedenk of je over ALCOHOL of over DRUGS wilt gaan leren

Stap 2; Lees de tekst

Stap 3; Bekijk de filmpjes en linken, dit mag ook al thuis

Stap 4; Lees de bijbehorende opdrachten. Kies 1 of 2 opdrachten uit om te maken.

Stap 5; Ga aan de slag

Stap 6; Ruim na afloop op en laat je werkplek netjes achter


ALCOHOL

Om thuis te bekijken: 4-delige documentaire over alcoholverslaving "Ik ben alcoholist"

DRUGS


Drugs en alcohol zijn twee onderwerpen die vaak worden behandeld in het onderwijs. Het zijn ook twee onderwerpen waar veel jeugdigen mee te maken hebben of krijgen. 

Alcohol in een notendop.

Gegist graan, fruitsap en honing worden al duizenden jaren gebruikt om alcohol (ethylalcohol of ethanol) te maken.

Alcoholische dranken bestonden al in de vroege Egyptische beschaving en er is bewijs van een oude alcoholische drank uit China rond 7000 v.Chr. In India werd tussen 3000 en 2000 v.Chr. een alcoholische drank met de naam sura, gedestileerd uit rijst, gedronken.

De Babyloniërs verafgoodden een godin van de wijn al in 2700 v.Chr. In Griekenland was een van de eerste alcoholische dranken die populair werd, gemaakt van gegiste honing en water. De Griekse literatuur staat vol met waarschuwingen tegen overmatig drankgebruik.

Verschillende oorspronkelijke Amerikaanse beschavingen ontwikkelden in de periode voor Columbus al alcoholische dranken. Een aantal alcoholische dranken uit het Andes gebied in Zuid-Amerika werden gemaakt uit maïs, druiven of appels en hadden de naam “chicha”.

In de zestiende eeuw werd alcohol grootschalig gebruikt voor medische doeleinden. In het begin van de achttiende eeuw keurde het Britse parlement een wet goed, die het gebruik van graan voor alcoholische dranken aanmoedigde. Goedkope alcohol overspoelde de markt en bereikte halverwege de achttiende eeuw een hoogtepunt. In Groot-Brittannië werd er 81 miljoen liter gin gedronken en begon het drinken van alcohol een gewoonte te worden.

In Nederland...

In Nederland werd vroeger bier (met laag alcoholpercentage) gedronken in plaats van water, omdat dat beter voor de gezondheid was. Om bier te maken werd namelijk schoon water gebruikt, dat meestal uit de beken buiten de stadsmuren gehaald werd. Het water binnen de stadsmuren was verontreinigd doordat het bijvoorbeeld gebruikt werd als riool, als waswater, om in te varen en te baden. Maar ook wijn werd aangeraden om te drinken in plaats van water.

Eerst werd al het bier en wijn in de kloosters gebrouwen. Later ontstonden er brouwerijen. Deze brouwerijen zorgden op hun plaats weer voor een bloeiende economische handel.

In Midden Oosten en Azië was de noodzaak voor het drinken van alcohol minder groot. Daar kenden men de gewoonte om water te koken voor thee. De islam kon daarom ook met succes alcohol verbieden.

Na 1800 kwam het schone drinkbaar beschikbaar voor iedereen en was alcohol drinken geen basisbehoefte meer. De alcoholpercentages gingen langzaam aan omhoog evenals de problemen rondom het alcoholgebruik.

In 1881 kwam de eerste Drankwet en in de jaren 20 van de 20ste eeuw mocht er nauwelijks gedronken worden.

Tot 1960 werd er niet veel gedronken in Nederland, maar daarna ging het drinken van alcohol rap omhoog. 

Meer alcoholgebruik, betekende meer problemen en dat leidde weer tot de nodige maatregelen en campagnes door o.a. de overheid.

In januari 2014 is mede daarom de alcoholleeftijd verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar. In veel andere landen op de wereld mag je pas alcohol drinken met je 21ste. 

Drugs in een notendop

Drugs, zoals opium, bestaat al zeker 6000 jaar. De meeste drugs zijn natuurlijk en werden per ongeluk door de mens ontdekt. Dieren weten al veel langer dat drugs bestaat. Een leuk verhaal hierover gaat over een schaap dat qat at en daardoor heel actief werd. De schapenherder probeerde dat ook uit en een "nieuwe" drugs was geboren. De eerste puur chemische drug amfetamine werd voor het eerst gemaakt in 1887. XTC volgt een jaar later, in 1898.

De functie van drugs was: Religieus, Medicinaal en Recreatief.

De maatregelen en wetten zijn na 1950 steeds strenger geworden, onder andere doordat de drug die eerst ontwikkeld was als medicijn (bijvoorbeeld LSD, GHB, Ritalin) steeds meer wordt gebruikt als recreatieve drugs. Dat wil niet zeggen dat alle drugs verslavend is. Sommige drugssoorten, zoals wiet/cannabis, behoren tot de softdrugs. Zij zijn verslavend voor de geest en niet voor het lichaam. Wanneer je hiermee stopt krijg je weinig tot geen afkickverschijnselen, zoals bij alcohol of cocaïne.

In Nederland zijn softdrugs en harddrugs van elkaar gescheiden in de wet. Softdrugs wordt gedoogd. Het mag verkocht worden in de coffeeshops, zodat deze gebruikers niet in aanraking hoeven te komen met de criminele wereld. Harddrugs is ook in Nederland illegaal, totaal niet gedoogd en wordt streng gestraft.